tiistai 8. marraskuuta 2011

Unterwegs

Mun viime päivät on olleet ihan täynnä kaikkea, joten blogi on jäänyt vähän syrjään. Päätin tehdä yhteenvedon kaikista näistä kuvista ja reissuista, mitä tähän on mahtunut, koska muuten ei riitä aika millään postaamiseen. Viime päiviin on mahtunut paljon huikeita hetkiä, ystäviä, tanssimista, matkustamista, eksymisiä ja myös hyvästit Katrille ja Martalle, kun ei ole tietoa milloin seuraavan kerran nähdään. (Rovaniemi täältä tullaan!)

Mun toiselta lomaviikolta on vielä kuvia jäljellä, reissu kulki reittiä Braunschweig - Leipzig - Bad Köstritz - Gera - Erfurt - Sangerhausen - Berga (Kelbra) - Halle - Braunschweig. En myöhästynyt kertaakaan junasta tai ajanut aseman ohi. Nyt musta tuntuu että selviän mistä vaan.

Käytiin tivolissa, tää on jo mun 3. kerta kun tivoli osuu kohdalle Saksassa, joten luultavasti yleisempiä kuin Suomessa :)

Käytiin Annaberg-Buchholzissa, ihan itärajan lähettyvillä lelumuseossa ja jossain toisessa museossa, jossa oli puusta veistettyjä holokaustiin liittyviä veistoksia.
 
Muuten Gerassa näin vanhoja kavereita, oli outoa olla taas siellä, mutta samalla niin tuttua. Oltiin myös nuorten illassa, jolla saksalaiseen tapaan ei ollut mitään tekemistä kirkon kanssa, kokattiin spagettia ja tomaattikastiketta á la DDR. (Konstantinin mukaan, koska sitä jatkettiin vedellä ja siitä puuttui sipuli.) Pakko myöntää, että Itä-Saksan puolella lentää välillä niin hyvää DDR-läppää, vaikka nyt suhtautuu siihen eri lailla, kun käytiin DDR-vankilassa.

Adinalla oli kanoja! Adinan loma oli jo loppunut, joten olin perjantaina sen mukana koulussa. ( = Luin 120 sivua kirjaa saksaksi ja vastailin yli-innokkaan ranskan opettajan kysymyksiin kaikesta mahdollisesta.)

Berga
210 km/h! Käytiin myös lauantaiyönä mäkkärissä, ja jo 180 km/h pimeellä Autobahnalla saksalaisen musiikin kera oli huikeeta :) 

Käytiin viime viikolla myös Berliinissä!

Jotenkin puolet meidän päivästä kului syömiseen...?

 Käytiin Wirtschaftsministeriumissa eli Saksan talousministeriössä. Berliinissä sijaitsee 80% toiminnasta ja Bonnissa 20%. (Opin täällä niin paljon turhia Saksa-faktoja.) Kierrettiin rakennus ja kuunneltiin ministeriön toiminnasta, tosin esitelmöijä kertoi paljon enemmän sen rakennuksen historiasta, mikä oli tylsää.
 Käytiin rautatieasemalla kirjakaupassa ja vessassa, eksyttiin myös sinne Betsyn kanssa, mutta lopulta löydettiin ulos.
Oli vaihteeksi huippusää :) 

Tää on nyt tyhmää, kun nää tulee tällaisina että "by the way käytiin tossa ohikulkumatkalla DDR-vankilassa" -juttuina tänne muun tekstin sekaan. Mutta siis meitä oli Berliinissä 4 (tai enemmän?) jumbobussia, koko Oberstufe eli koulun ylimmät luokat. Kaikki vieraili useammassa paikassa, mutta kaikille yhteisenä juttuna oli Hohenschönhausen eli DDR-ajan vankila.

Henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, että Hohenschönhausen oli jopa vaikuttavampi kuin keskitysleiri, koska tuolla oli ekstrana se, että lähes kaikki oppaat oli olleet itse tuolla vankilassa vankeina. Se tunnelma, kun kierrettiin tota laitosta oppaan johdolla oli jotain niin uskomatonta, ja sen oppaan jutut myös. Se oli niin täysillä mukana siinä, siitä huomasi ihan selvästi, että se oli ollut vankilassa ja sitä oli kidutettu ym. ja teki melkein pahaa. Kotona oli pakko vielä googlata oppaan perään, ja se oli joutunut vankilaan yrittäessään paeta DDR:sta.

Kaikki oli vakavia ja vielä bussissa kotimatkallakin kesti vähän aikaa ennen kuin tunnelma nousi taas. Viime kesänä Itä-Saksassa aikaa viettäneenä ja hostvanhempien juttuja kuunnellessa oon kuullut jo juttuja DDR:sta, samoin kuin vieläkin huomaa esim. sen, että Itä-Saksan koulujen englannin opetus on paljon huonompaa, mutta en ollut vielä koskaan tajunnut millaista se oikeesti oli. Nykyinen hostisä on asunut lapsena rajan vieressä ja sekin kertoi nähneensä aina välillä ihmisiä ammuttavan. Hohenschönhausen jäi vielä jälkeenpäinkin mietityttämään ja oli koko Oberstufen mielestä päivän antoisin ja vaikuttavin juttu. Myöskään moni saksalaisista ei tiennyt DDR-ajasta paljon mitään.




Muuten Berliinin reissu oli hauska, bussimatka oli myös huippu, laulettiin kaikkea mahdollista suomalaisista joululauluista Eintracht Braunschweig-jalkapallolauluihin, Tokio Hoteliin ja Culcha Candelaan. Rakastan näitä ihmisiä täällä, juuri niiden takia tää elämä on täällä huikeeta. 

 
Ich erwart nicht viel von diesem Moment, ich will, dass er perfekt ist, dass er echt ist. 
 
Seuraavalla kerralla tulossa Hannover ja Ikea-kuvat. Tällä hetkellä tää elämä on koulunkäyntiä, Genau 6 opiskelemista ja stressiä siitä miten saan mun elämän pakattua 20 kiloon, taitaa olla tällä viikolla postissa käynti edessä. Toiselta puolen tää on kuitenkin ihanien ihmisten kanssa olemista, juhlimista ja edelleen täydellistä ja muuttuu koko ajan paremmaksi, joten nyt kaikki irti tästä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti